marți, 5 iulie 2011

EU VS CEILALŢI

Atunci când laşi pe cineva să te definească pe tine şi limitările tale, tu te trădezi pe tine însuţi. Atunci când laşi pe cineva să te înjosească, să te abuzeze, să te facă să te îndoieşti de bunătatea şi de potenţialul tău, tu te trădezi pe tine însuţi.
Unul din temerile omului este singurătatea. Adevăratul remediu al singurătăţii nu este, întotdeauna, compania altor persoane. El se află în interiorul nostru. În acest caz, ce rost are să ne temem de un lucru pe care îl putem controla atât de simplu? Există oameni solitari care nu se simt deloc singuri şi alţii care se simt singuri, deşi se află într-o cameră plină de persoane. Dependenţa de celelalte persoane conduce la situaţia oribilă de a nu avea altă identitate decât cea pe care ţi-o oferă cei din jur. (Ce se întâmplă însă dacă ceilalţi de care suntem dependenţi sunt prea ocupaţi sau indisponibili?)
Pierderea unei persoane dragi ne poate schimba personalitatea? Durerea provocată de pierderea unei persoane dragi este covârşitoare şi nimic nu o poate alina foarte multă vreme. Eforturile noastre de a-i mângâia pe cei aflaţi în doliu ţin mai degrabă de propriul nostru confort decât de al lor. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru o persoană aflată în această situaţie este să îi fim alături, pentru a avea ceva de care să se agaţe până când va reuşi să se pună din nou pe picioare. Renunţarea la manifestarea durerii înainte ca aceasta să se fi încheiat ciclul natural poate fi chiar periculoasă pentru starea de sănătate.
Persoana este cea care are ultimul cuvânt de spus în privinţa alegerilor făcute. Lipsa identităţii unui om permite altora să aleagă pentru el.
Fiecare om este responsabil de totalitatea consecinţelor acţiuniilor sale, indiferent dacă aceste consecinţe pot fi prevăzute sau nu.

A&P

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu