miercuri, 14 septembrie 2011

In filozofia Umanismului si a Renasterii apar deja primele semne ale unei noi probleme a cunoasterii, distantarea si chiar indepartarea de autoritati precum Biserica, Statul, de traditii. In general, singura autoritate recunoscuta este RATIUNEA. Omul fiind o fiinta rationala demersul interogativ este un proces specific uman.
Succesul este dincolo de aspectele financiare, slujba, avere, o virtute spirituala. Daca nu te consideri integru, activ, curajos, profund, curios si plin de compasiune, inseamna ca vei avea mult de lucrat cu tine insuti inanite de a te considera un om de succes.
Dupa parerea lui Aristotel, omul este o fiinta sociala. Telul fiintarii sale o constituie obtinerea fericirii, aceasta nu poate fi obtinuta in conditiile solitudinii, ci in cele sociabilitatii. Astfel, unul dintr temerile omului este singuratatea. Adevaratul remediu al singuratatii nu este compania altor persoane. Exista oameni solitari care nu se simt deloc singuri si altii care se simt singuri, desi se afla intr-o camera plina de persoane.
Dependenta de celelalte persoane conduce la situatia oribila de a nu avea alta identitate decat cea pe care ti-o confera cei din jur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu